A napelemes rendszerekkel a nullás villanyszámláért.

Szponzorált tartalom

szaldós elszámolás

szaldós elszámolás

Ugyan ki ne szeretné elfelejteni a villanyszámlát, a hónapról hónapra érkező csekkeket, számlákat. A napelemes rendszerek segítenek abban, hogy valóban ingyen, tiszta, zöld energiához juthassunk. Amikor a napelemes rendszerekről beszélünk, fontos, hogy ne tévesszük azt össze a napkollektorral. Utóbbi ugyanis a nap hőjét hasznosítja, míg a napelem feladata az, hogy a nap energiájából nyerjen áramot. Ezt az egyenáramot pedig egy inverter segítségével alakítja át a háztartásunk számára használható váltóárammá.

Amikor valaki napelemes rendszer kiépítésén gondolkodik, sokféle dologgal találkozik, amivel lehetséges, hogy korábban még nem. Így van ez az élet minden területén, amikor valami újdonsággal találkozunk, meg kell ismerkedni vele, meg kell tanulni, fel kell mérni, hogy mi mit is jelent valójában. Ennek a folyamatnak a részeként találkozhatunk a napelem, az inverter fogalmával is. És minél mélyebbre ás valaki a témában, annál tájékozottabb lesz. Fontos, hogy a napelemes rendszer tervezésekor vegyük figyelembe háztartásunk jelenlegi és jövőbeni igényeit.

Mint ahogy az is, hogy a lehetőségeket is mindenképp számításba kell venni. Ehhez forduljunk szakemberhez, aki az első lépésektől az utolsóig nyomon követi a dolgokat, a napelemrendszer.info partner kivitelezői pedig ilyen profi szakemberek. Amikor a napelem rendszer szóba kerül, nyilván nagyon fontosak a környezetvédelmi szempontok, de az is, hogy milyen megtérülésre lehet számítani. Ezzel kapcsolatban is fontos a tervezés, egy jól megtervezett és kivitelezett rendszer ugyanis hamarabb megtérül. Fontos a minőségi napelemek és egyéb anyagok használata, mint ahogy az inverteren sem szabad spórolni. Amikor valaki minőségi terméket vásárol, az az élet minden területén minőséget jelent. A napelemes rendszer esetében tartósságot, jobb hatékonyságot és kevesebb hibalehetőséget. Ha probléma van, megbízható szervizhátteret és így tovább. Ez nem meglepő, ezt mindenhol tapasztalhatjuk. De mégis, hogy lehet a napelemes rendszereket rosszul tervezni?

Egyrészt úgy, hogy alulméretezik, ilyenkor a napelemes rendszer nem termeli ki a háztartásunk számára szükséges energiát, tehát nem felejthetjük el örökre a villanyszámlát. A túlméretezett rendszer pedig olyan sok energiát termel, hogy ugyan nem kell villanyszámlát fizetnünk, viszont a kezdeti költségek olyan magasak lesznek, hogy hosszabb megtérülési időre számíthatunk.

És itt jön be még egy fogalom a rendszerbe, ez pedig a szaldós elszámolás. Az otthonfelújítási támogatás kapcsán jelentették be, hogy az állami támogatással, segítséggel megépített napelemes rendszerek esetében nincs lehetőség a szaldós elszámoláshoz csatlakozni. Ez nem volt olyan nagy meglepetés, mert ez a rendszer sajnos nem felelt meg az uniós szabályozásnak. Hogy mi is az a szaldós elszámolás és a bruttó elszámolás? Milyen határidők vannak jelenleg érvényben?

A kérdés nem egyszerű, mint ahogy a válasz sem az. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy 2024. január elsejétől nemcsak a támogatott napelemek, hanem az önerőből telepített rendszerek esetében sincs lehetőség a szaldós elszámolásra. Az újfajta elszámolásnak viszont 2021. július 1-jén életbe kellett volna lépnie, ez azonban nem történt meg.

Aki a napelemes rendszer telepítését fontolgatja, nem árt tisztában lennie az elszámolási dolgokkal sem, és ebben is segítséget nyújt egyébként a napelemrendszer.info. A szaldós elszámolás azt jelenti, hogy amikor elkészül a napelemes rendszerünk, akkor a szolgáltató kicseréli a villanyórát, ami méri, hogy mennyi energiát termelünk és mennyit használunk. Ideális esetben ez a kettő megegyezik, ilyenkor annyit termelünk, amennyit fel is használunk. A lényege az egésznek az éves elszámolás. Ezzel sokat lehet nyerni, mert nyáron sokkal több energiát termel a napelem, mint a téli időszakban. Az energiafogyasztás pedig általában télen magasabb. Gondoljunk csak a napsütéses órák számának csökkenésére, amikor eleve több energiát használunk például világításra. A szaldós rendszernek azonban úgy tűnik, hogy előbb-utóbb vége szakad és jön a bruttó elszámolás rendszere.

Amikor a szaldós rendszerben különbözet keletkezik, akkor azt a fogyasztó vagy kifizeti a szolgáltatónak, vagy fordítva, ha többet fogyasztottunk évese szinten, akkor a szolgáltató fizet nekünk. Na de nézzük is meg, hogy mit takar a bruttó elszámolás rendszere, amikor már minden kereskedelmi alapon működik. Ez a rendszer a kiegyenlítés lehetőségét szünteti meg, tehát nincs elszámolás ilyen jelleggel. A hálózati energiát a szolgáltató egy adott tarifán nyújtja, a megtermelt, de fel nem használt energiát pedig szintén egy szabott áron veszi át a szolgáltató. Az árak pedig nem egyformák, a szolgáltató javára lesz különbség.

A szaldós és a bruttó elszámolással kapcsolatban nagyon sok még a kérdőjel, annyi biztos, hogy minél hamarabb cselekszik valaki, annál jobb. Egyelőre úgy van, hogy aki 2023. december 31-ig elkészül a napelemes rendszerrel, az maradhat szaldós elszámolásban. És itt jön képbe megint a támogatás, ugyanis sokan nem egy összegben, saját maguk finanszírozzák a napelemes rendszerük kiépítését, hanem pályázatból, támogatásból. Ilyen népszerű támogatási forma az otthonfelújítási támogatás, ismertebb nevén a 3+3 milliós kölcsön, amiből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 3 millió forint kedvező kamatozású hitelhez juthatnak az otthonukat felújítók. Ide tartozik egyébként a napelemes rendszer építése is, és jelenleg a támogatott napelemes rendszerrel is lehet szaldós elszámolásban maradni.

A szaldós elszámolás kérdésköre nem egyszerű, érdemes folyamatosan nyomon követni a szabályozást, olvasni a híreket és minél hamarabb lépni. Profi szakemberekhez fordulni, mint amilyenek a napelemrendszer.info kivitelező partnerei. Hogy hogy kezdjünk hozzá a dologhoz? Elsőként kérjünk árajánlatot. Ehhez szükséges megadni a jelenlegi vagy tervezett havi villanyszámla összegét. A jelenlegit nyilván mindenki ki tudja számolni magának úgy, ha egy év átlagát veszi. Ha pedig valaki például építkezik, vagy nagyobb házba költözik, új otthont teremt, akkor bizony nem árt előtte egy kicsit gondolkodni. A tervezett villanyszámlába azt is számoljuk bele, ha például elektromos autót tervezünk vásárolni, amit majd otthon töltünk. Vagy ha klímaberendezéseket szeretnék vásárolni, netán fűtött medencében úszkálni a nyári hónapokban. Vagy akár télen is.

A jövőre mindig gondoljunk, mert a napelemes rendszerek ugyan bővíthetők, lehet újabb és újabb napelemeket szerelni a háztetőre, de van egy határ. Ez a határ pedig az inverter teljesítménye. Na de visszatérve az alapokhoz, a napelemrendszer.info-n a havi villanyszámla összegén kívül adjuk meg, hogy melyik megyében tervezzük a telepítést és hogy mi a nevünk, valamint az elérhetőségeink. Ilyen egyszerű.

A folytatás sem sokkal bonyolultabb, legalábbis számunkra nem. A kivitelező partner ugyanis felméri a lehetőségeket, megnézi az ingatlan tájolását, hogy milyen szögben és hogy éri a nap, nincs-e valami, ami árnyékolja majd a napelemeket. Ez lehet egy szomszédos épület vagy akár egy nagy fa is. Akkor sem kell elkeseredni, ha a tető nem alkalmas arra, hogy napelemek kerüljenek rá. Ilyenkor még mindig lehet egy melléképület vagy garázs, ami megfelel. Fontos, hogy profi szakemberekhez forduljunk, ehhez pedig remek kiindulópont a napelemrendszer.info.