A tápanyagokban gazdag nyalósó

Nyalósó

Télen nem mindig sikerül bevinni a szervezetbe a szükséges vitaminokat. Ugyanez a helyzet az állatok körében is, akiknek elég nehéz élelmet találniuk a hó alatt. Természetesen a haszonállatokat kellőképpen eteti a gazda, azonban az ásványi anyagokat csakis a nyalósó képes pótolni. Ez főleg a patás állatoknak javasolt, mint a birka, a kecske, a tehén vagy a ló.

Általában feltüntetik a termékben lévő ásványok típusát és mennyiségét, ezért ha pontosan tudja mire van az állatainak szüksége, azt könnyen pótolhatja. Általában a nyalósót még a vadászok is igénybe veszik, hogy biztosítsák a vadállomány egészségét és sikeresen átvészeljék a telet. Szokás elrejteni az erdőbe, fák kérgébe vagy speciálisan erre a célra kitűzött helyekre.

Mivel ez egy keményebb összetételű anyag, az esővíz nem okoz benne kárt, ugyanolyan szilárd marad. A nyalósó külön beszerezhető minden állatfaj részére. Ezáltal az adott jószág igényeinek kialakított terméket adhatjuk nekik. Általában vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, ráadásul az íze is kellemes.